Chia zaden

Chiazaad werd al door de Azteken gegeten en kan door salades worden gemengd of door smoothies, sappen, pindakaas, notenspread, muesli, ontbijtgranen, sauzen en soepen worden geroerd.

 

Oorsprong 

Chiazaad wordt gewonnen van de Chia (Salvia Hispanica), een Mexicaanse muntplant die tot de lipbloemigen behoort. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat deze plant al vanaf 3500 jaar voor onze jaartelling door de Maya’s, Azteken en Tehuantepecs als voedsel en medicijn gebruikt werd. De Chia wordt ongeveer één meter hoog en heeft witte of paarse bloemen die marmerkleurige tot witte, bruine, paarse en zwarte zaden produceren van ongeveer één millimeter doorsnede. Deze kleine chiazaadjes waren naast een voedselbron ook ooit de basis van veel ceremoniële dranken van de oude Maya’s en Azteken.

 


Toepassing

Chiazaad kan door salades worden gemengd of door pindakaas, notenspread, muesli, ontbijtgranen, sauzen en soepen worden geroerd. Daarnaast kunnen chiazaadjes worden toegevoegd aan smoothies, lassies en shakes. Indien chiazaad in water geweekt wordt (+/- 150 ml op 15 gram chiazaad) vormt het een gelachtige substantie die een ideale basis vormt voor oa. toetjes, hamburgers en koekjes. De gel kan ook gebruikt worden om thee te verdikken.

 

Hoeveelheid en dosering 

Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Chiazaad is zeer lang houdbaar.

Bestellen
Dit produkt wordt geleverd per kilo in 10, 20 en/of 25kg balen.
Om te bestellen, klik HIER.

« vorige pagina